RB Webart
Image default
Beauty en verzorging

Wie is er allemaal in de operatiekamer?

Heb je je weleens afgevraagd wie er allemaal betrokken zijn bij een operatie? Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis waarbij een heel team van professionals er voor jou is. In de operatiekamer werken een heleboel specialisten nauw samen om ervoor te zorgen dat alles soepel en veilig verloopt. Elk teamlid heeft zijn eigen rol en samen regelen ze dat alles goed gaat met je gezondheid. Maar wie kom je allemaal tegen in de operatiekamer? Lees er hier meer over!

De chirurg en zijn assistenten

De chirurg is de centrale persoon in de operatiekamer. Deze arts voert de operatie uit en draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de ingreep. Maar hij doet het niet alleen; vaak wordt hij bijgestaan door een arts-assistent of operatieassistent. Deze assistent zorgt ervoor dat de chirurg ongestoord kan werken door bijvoorbeeld instrumenten aan te reiken, de wond open te houden met klemmen of te helpen bij het hechten. Soms nemen ze zelfs extra taken op zich, zoals het verwijderen van een ader uit het been voor een bypassoperatie, terwijl de chirurg zich richt op een ander deel van het lichaam, zoals de borstholte.

De instrumenterend operatie-assistent

Heb je je weleens afgevraagd hoe belangrijk de instrumenterend operatieassistent is tijdens een operatie? Deze persoon zorgt ervoor dat de chirurg op precies het juiste moment de benodigde instrumenten en materialen krijgt aangereikt, zoals scalpels en hechtdraad. Zij zorgen dat alle Brumaba apparatuur klaar is om te gebruiken. Door de volgende stappen van de chirurg te anticiperen, kan de assistent snel en effectief handelen. Een soepele en succesvolle operatie hangt dan ook sterk af van de goede samenwerking en communicatie tussen de chirurg en deze assistent.

De anesthesist en anesthesie-assistent

Heb je je ooit afgevraagd wie ervoor zorgt dat je tijdens een operatie geen pijn voelt? Dat is de anesthesist, ook wel anesthesioloog genoemd. Deze specialist is verantwoordelijk voor het toedienen van de verdoving en houdt je vitale functies zoals ademhaling en hartslag nauwlettend in de gaten gedurende de hele ingreep. De anesthesie-assistent staat de anesthesist bij door ervoor te zorgen dat alle bewakings- en beademingsapparatuur correct is aangesloten en goed blijft werken.

De klinisch perfusionist

Bij complexe operaties zoals hartchirurgie is een klinisch perfusionist onmisbaar. Deze specialist bedient de hart-longmachine, een apparaat dat tijdens de ingreep de functies van het hart en de longen overneemt door de bloedsomloop en zuurstofvoorziening van de patiënt te regelen. Hierdoor kan de chirurg zich volledig concentreren op de operatie zelf, terwijl de perfusionist ervoor zorgt dat de vitale functies van de patiënt optimaal blijven werken.

De omloop

De omloop regelt verder alles: een of twee operatieassistenten die geen steriele kleding dragen en verantwoordelijk zijn voor allerlei hand- en spandiensten. Zij zorgen ervoor dat alle benodigdheden voor de operatie klaar staan en reiken extra materialen aan wanneer dat nodig is. Dit kunnen instrumenten zijn die niet standaard op de operatietafel liggen, zoals speciale protheses of extra hechtdraad.