RB Webart
Image default
Kinderen

Taalontwikkeling: hoe zorg je ervoor dat je kind goed begint?

Hoewel ieder kind op de basisschool zal leren lezen en schrijven moet het leren van taal ergens moeten beginnen, en een kind zal het meeste opsteken van taalgebruik buiten school, thuis dus. Maar als een kersverse ouder bent zul je je nu waarschijnlijk zorgen maken: “Help! Ik ben helemaal geen leraar, hoe moet ik dan mijn kind Nederlands aanleren!?” Maar maak je geen zorgen, de belangrijkste bron waar kinderen Nederlands leren is simpelweg in contact staan met de taal. Dus inderdaad, gewoon praten tegen je kind en voorlezen. 

  1. Praten tegen een kind, hoe doe je dat eigenlijk? 

Praten tegen je kind is een makkelijke manier op je kind taalvaardiger te maken, maar hoe doe je het eigenlijk goed? Ook hier hoef je je weer niet zoveel zorgen te maken: praat gewoon Nederlands zonder al te moeilijke woorden tegen je kind. En, als je kind vraagt wat een woord betekent, leg dan rustig en in simpele taal uit wat dat woord betekent, zo komen jullie samen een heel eind. Maar let ook op: je moet je taal ook weer niet dusdanig ver versimpelen dat het niet meer op Nederlands lijkt. 

  1. Voorlezen: een uitzonderlijk belangrijk hulpmiddel bij het leren van een taal 

Simpelweg met elkaar praten is belangrijk om een kind een taal aan te leren, maar om de taalvaardigheden van een kind ook horizontaal uit te breiden moet je met verhalen aan de slag. Kortom: voorlezen. Voorleesboeken zijn meestal speciaal geschreven om de interesse van kinderen te wekken, en het taalgebruik in een voorleesboek is doorgaans er specifiek op gericht om nog wel door een klein kind begrepen te worden, maar tegelijkertijd ook nog leerzaam te zijn. Maar hoe krijg je een kind geïnteresseerd in een boek? Kinderboeken met naamzijn hiervoor een uitzonderlijk goed hulpmiddel, een kind zal een boek dat over hem- of haarzelf gaat namelijk direct interessant vinden. 

  1. Voorlezen gaat om meer dan alleen taalvaardigheid 

Taalvaardigheid is niet de enige reden om een kind uit een al dan niet gepersonaliseerd kinderboekvoor te lezen. Er zijn veel meer redenen, zo is voorlezen allereerst iets dat heel gezellig is. Ook breidt een boek de belevingswereld van een kind uit, waardoor het kind een beter inlevingsvermogen zal ontwikkelen. Iets dat in het latere leven altijd goed van pas zal komen. Ook is het voorlezen van een boek natuurlijk hartstikke leuk. En dat is iets waar je altijd rekening mee moet houden: hoe leerzaam iets ook is, het belangrijkste is dat een kind het ook daadwerkelijk leuk vindt. 

https://bimibooks.nl/kinderboeken-met-naam/